Hrvatski biskupi zaprepašteni dogovorom vlasti i oporbe u Hrvatskoj

alt
U stanci zajedničkog zasjedanja Biskupske konferencije (BK) BiH i Hrvatske biskupske konferencije u Mostaru, predsjednik Hrvatske BK Marin Srakić, osvrćući se na ustavne promjene koje su u tijeku u Hrvatskoj, kazao je novinarima kako je mnoge pa i njega iznenadio dogovor vladajućih i oporbe s obzirom da je dogovoreno da se u BiH glasuje u 4 konzularna predstavništva.

Mislim da je to dogovoreno jer Hrvatska želi pošto-poto u Europu, istaknuo je Srakić.

Mostarsko duvanjski biskup Ratko Perić kazao je kako je i njega zaprepastio ovaj dogovor i to na dvije razine.

Po njegovim riječima, prva je ta što je broj saborskih zastupnika iz BiH fiksno određen na 3, a druga je da se glasuje na 4 mjesta.


Pa zamislite samo kako će cijela Hercegovina uspjeti glasovati za samo jedan dan, istaknuo je Perić.

Banjolučki biskup Franjo Komarica upitao se "jesmo li mi Hrvati za političare ljudi?" . Pozvao je sve političke garniture u BiH i Hrvatskoj da pokažu svoje ljudsko lice, a od međunarodnih predstavnika je zatražio da omoguće svima da žive na svojim ognjištima i u slobodi.

Tijekom zajedničkog zasjedanja razgovarano je i o pitanju redovnika i redovnica koji su ubijeni poslije Drugog svjetskog rata za vrijeme vladavine komunizma.

"Istražene su žrtve fašizma, nacizma, ustaša, no, međutim u našem društvu zanemareni su oni koji su nevini stradali od vladavine komunista. Je li to pustiti zaboravu što je nepošteno. Trebali bi to na neki način izvući iz zaborava", istaknuo je Srakić.

Inače, mostarsko duvanjski biskup Perić pojasnio je kako ovo zajedničko zasjedanje dviju biskupskih konferencije bila želja Ivana Pavla II. koji ju je iznio tijekom posjeta Sarajevu.

On je tada rekao vi ste jedan narod i jedna crkva i imate iste probleme i trebali bi biti povezaniji, pojasnio je Perić.

Inače, tijekom današnjeg zasjedanja bilo je riječi o funkcioniranju Zavoda sv. Jeronima u Rimu, inozemnoj pastvi, misijskim djelatnosti na području dviju konferencija, udžbenicima za vjeronauk koji bi bili isti i u Hrvatskoj i u BiH. (Fena/ Foto: KTA)

Primjedbe

Popularni postovi