MISLAV PAO, IVA SUZE RONI

Tekst: Petar Vidov
Foto: Jakov Prkić / Cropix

"KOME je u interesu da se otkaže završno sučeljavanje predsjedničkih kandidata?" Retoričko je to pitanje koje je postavio predsjednički stožer Nadana Vidoševića na naš upit da nam komentiraju otkazivanje sučeljavanja koje je 23. prosinca zakazano na Novoj TV. Trebala je to biti kruna kampanje, ali zahvaljujući prigovoru Josipa Jurčevića završno će se sučeljavanje ipak održati večer prije na HRT-u.

I zato postoje samo dva odgovora na pitanje iz prve rečenice. Otkazivanje zadnjeg sučeljavanja na Novoj TV odgovara HRT-u i - Milanu Bandiću! Državna televizija će profitirati jer će ipak oni, a ne komercijalna konkurencija, imati prestižno zadnje sučeljavanje kandidata (na Prisavlju su se lica mnogima crvenila kad su bez njega ostali), a Bandić je kandidat koji se sučeljavanja boji "kao crnog vraga" s obzirom da mu rejting padne svaki put kad progovori na televiziji. A bio je, podsjećamo, obećao da će se pojaviti na zadnjem sučeljavanju na Novoj TV, iako je prvo propustio.

Bandić ne tuguje za sučeljavanjem

Ne treba stoga olako objasniti strogo neslužbena, ali ipak vrlo zanimljiva šaputanja koja se danas mogu čuti na više strana, a prema kojima je upravo Bandić prikriveni "mastermind" iza Jurčevićeve inicijative da uloži prigovor protiv Nove TV kod Agencije za elektroničke medije. Koliko je Bandiću stalo do posljednjeg sučeljavanja vidi se i iz odgovora koji smo dobili iz njegovog stožera:

"Nadamo se da će u budućnosti zakonske odredbe i potrebe medija biti usklađene, na zadovoljstvo svih kandidata, organizatora sučeljavanja, medija i cjelokupne hrvatske javnosti". Nisu nam odgovorili smatraju li da se radi o ispravnom ili pogrešnom potezu, niti je li Bandićeva kampanja na ovaj način oštećena s obzirom da ostaje bez vrijednog prostora da se prezentira građanima.

Čak ni u prastarom zakonu nema ničeg što opravdava odluku Agencije

Agencija je, podsjećamo, reagiralo na Jurčevićevu prijavu, a rezultat je otkazivanje sučeljavanja zbog procjene da nisu svi kandidati dobili jednaku šansu da se prezentiraju javnosti, što je protivno zakonu.

No, ako malo pobliže proučimo Zakon o elektroničkim medijima, primijetit ćemo da se radi o prastarom dokumentu koji je pisan u vrijeme dok je HRT bio jedina televizija i koji ni na koji način ne prati razvoj televizijskog programa. No, čak i unatoč tome, u zakonu gotovo nema racionalnog objašnjenja.

"Od dana kad Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske objavi listu kandidata pa do 24 sata prije dana izbora, svi kandidati za predsjednika Republike Hrvatske imaju pod jednakim uvjetima pravo na iznošenje i obrazlaganje svojih izbornih programa te izbornu promidžbu", stoji u 13. članku Zakona o izboru predsjednika dok se u idućem članku navodi da su Hrvatska radio-televizija, te sva ostala "sredstva javnog priopćavanja" dužni kandidatima omogućiti da pod jednakim uvjetima izlažu svoj program i obavljaju izbornu promidžbu.

Sličnu konstrukciju nalazimo i u članku 22. Zakona o elektroničkim medijima, gdje se također govori o "jednakim uvjetima" za sve. Nije, stoga, jasno zbog čega je posljednje sučeljavanje na Novoj TV moralo biti otkazano. Istina je da je ta televizija kandidate podijelila u dvije grupe, odnosno nije istovremeno u emisiji ugostila svih 12, ali u Zakonu nigdje ne stoji da televizijska kuća (posebno komercijalna) nema pravo sama birati redoslijed i kombinacije u kojima će se kandidati predstavljati, a činjenica je da je Nova TV svim kandidatima osigurala mjesto u istom programskom terminu, iako ih jest podijelila u dvije skupine.

Vidošević i Pusić: Zakinuti su građani

Većina predsjedničkih kandidata smatra kako se radi o vrlo lošoj odluci kojom su prije svega oštećeni hrvatski građani. Među kandidatima koji su odgovorili na Indexove upite, samo Damir Kajin smatra da je dobra stvar što se sučeljavanje otkazalo jer je Nova TV stavljala neke kandidate u nepovoljan položaj. Vrlo je zanimljivo da Ivo Josipović nije imao nikakvih komentara na otkazivanje sučeljavanja, a od njegove glasnogovornice nismo uspjeli saznati ni zašto je SDP-ovom kandidatu ovo taboo tema s obzirom da je njemu takvom odlukom možda nanesena i najveća šteta.

"Stvarno nam je žao što neće doći do tog sučeljavanja jer je to bila prilika da mnogi neodlučni građani čuju naš program", poručio je Vidošević u svojoj reakciji na otkazivanje posljednjeg sučeljavanja. Vrlo sličan stav ima i Vesna Pusić.

"Odluka Agencije je loša i šteti u prvom redu građankama i građanima Hrvatske. Sučeljavanja služe za informiranje javnosti i prilika da se uživo vide razlike među kandidatima te nisu nikakva usluga kandidatima. Vidjeli smo da je prvo sučeljavanje Nove TV bilo dobro primljeno među gledateljima i mislim da su ovdje oni najviše na gubitku. Sporna je odluka Agencije da opomenu da jednoj komercijalnoj televiziji, a na isti način ne tretira sve komercijalne elektroničke medije. Ovako se odluka može razumjeti kao vršenje političkog pritiska na jedan medij", smatra kandidatkinja HNS-a.

Kajin: Možda ipak ima nade za Hrvatsku

Damir Kajin situaciju vidi iz drugačije perspektive. Prema njegovom mišljenju, predsjednički kandidati lijevog svjetonazora od samog početka trebali su odbiti ući u studio Nove TV zbog nejednakog odnosa prema kandidatima. "Znam da novac buši, kako bi rekli Srbi, gdje ni burgija neće, ali što je previše ni s maslom nije dobro", kaže Kajin.

IDS-ov kandidat ističe da se u kampanji nemoguće nametnuti bez pozamašnih sredstava, upravo zbog komercijalnih medija kojima upravlja kapital. No, odluku Agencije opisao je kao "dokaz da u Hrvatskoj postoji još barem malo nade". "Svi mi znamo da se igrala jedna perfidna utakmica, privilegirajući jedne, a diskriminirajući druge. A tu igru komercijalne televizije igraju već dugo", kaže Kajin, te ističe kako kandidati koji su na to pristali samo pokazuju da, ako dođu na Pantovčak, neće sve građane tretirati jednako.

Nova TV: Netko nam ne želi dopustiti da radimo svoj posao

"Mogu još jednom ponoviti da smo prisiljeni otkazati zadnje sučeljavanje", razočarana je ravnateljica informativnog programa Nove TV Iva Gačić, te istaknula kako odluku Agencije za elektroničke medije smatraju neosnovanom.

"Građani će zbog te odluke ostati uskraćeni za zadnje sučeljavanje našeg medija, koji ima najrelevantniji informativni program u zemlji. Živimo u 21. stoljeću i teško je na njega primjenjivati izborne zakone donesene u 20. Nadam se da će se to uvidjeti. Pokazali smo da smo najgledaniji s pravom, kao se ti programi mogu i trebaju raditi. To su jako gledane, jako relevantne emisije, i kad smo pokazali da znamo i možemo njima pristupiti na pravi način jako me zanima zašto nam se ne želi dopustiti da i dalje radimo svoj posao", kaže nam Gačić.


P.S.

Nisu li draga Ive, građani najprije ostali uskraćeni za sučeljavanje SBIH kandidata? Zar se favoriti Vidošević, Josipović, Primorac, Hebrang, Pusić... boje Jurčevića i Tuđmana? Ne mislite li da bi im upravo spomenuta dvojica podigli razinu rasprave iznad niskih udaraca ispod pojasa? Jurčević i Tuđman zasigurno ne bi vrijeđali ostale kandidate, kao što su oni činili između sebe. Zato je i Mikšić postupio dobro kad je Bagu ostavio kao ..... na cjedilu, kad mu je napustio emisiju i ostavio samog 'kloniranog Mesića' da se samopromiče. Osobno mislim da će građani glasovati protivno naputcimja medija, ali je čudno kako jedna privatna, komercijalna TV to nije na vrijeme shvatila. Ne možete se poigravati demokracijom. Koristili biste je u količinama u kojima isključivo vama odgovara. Zato, prof. Jurčeviću svaka čast na kulturnom prizemljivanju bahatog Bage.

Primjedbe

Popularni postovi